INFORMASI TEMPATAN

Maklumat Komuniti

Maklumat Am
Kampung ini merupakan kawasan tanah rendah, tinggi dan terdapat juga beberapa kawasan berpaya. Keadaan tanah pamah yang subur menggalakkan penduduk menjalankan aktiviti pertanian Maka tidak hairanlah banyak kawasan tanah lapang yang telah diusahakan oleh penduduk kampung untuk dijadikan aktiviti pertanian bagi menambah pendapatan. Sebilangan penduduk juga menjalankan perniagaan sendiri seperti kedai makan, alat tulis dan lain-lain.
Pengerusi JKKK Kampung Batu 5 iaitu En Yusof Bin Othman menjadi ketua pengerusi kepada Kampung Batu 5 dan juga taman yang berhampiran, segala permasalahan berkaitan komuniti boleh dirujuk kepadanya.
- Dun untuk Gurun adalah YB Leong Yong Kong
- Penghulu Mukim adalah En. Abdul Hamid Bin Ismail

Kedudukan Kampung & Taman
Pekan yang paling hampir adalah Pekan Gurun iaitu lebih kurang 9 km jaraknya. Kebanyakkan penduduk atau pelawat akan ke Pekan Gurun untuk urusan-urusan utama atau membeli barang-barang keperluan dan berurusan dengan bank serta mereka juga boleh pergi ke pekan Jeniang yang jauhnya lebih kurang 12 km. Terdapat juga plaza tol utara selatan yang berhampiran sejauh 7 km jaraknya.

Populasi
Kampung Batu 5 – Jumlah Keluarga : 176
Bilangan penduduk dianggarkan : 720
Ini tidak termasuk penduduk taman yang berhampiran.

Rekreasi & Pelancongan

Pusat Tumpuan Pelancong

Jerai Hill Resort I
Jerai Hill Resort II
Muzium Perhutanan Gunung Jerai I
Muzium Perhutanan Gunung Jerai II

Tempat Makan Yang Menarik

Restoran Top D'Gurun
Restoran Pohon
Maksu Laksa Dapur Arang
Brie Burger

Homestay


Homestay de' Sweet
No 111, Lorong 8 Taman Ria Mesra 2,
08300 Gurun,
Kedah.
Tel 1 : 016-4734952
Tel 2 : 013-4362270
Website : http://homestayjeniangsikgurun.blogspot.my/

Homestay Orang Kita
No. 637, Lorong 25, Taman Ria Mesra 2,
Jalan Jeniang,
08300 Gurun,
Kedah.
Tel 1 : 019-9539426
Tel 2 : 013-9904726
Website : http://homestayku.com/homestay/homestay-orang-kita/
Kemudahan Awam
Masjid Taman Ria Mesra 2
Klinik Desa Kg. Batu 3
Stesen Minyak (Caltex)
Balai Polis Padang Lembu
Pendidikan
Tabika Kemas
Tabika Pasti
SK Batu Empat
SMK Batu Lima
Kisah Kejayaan

Profil : Faizah Binti Awang Kecik
Umur : 32 Tahun
No. Telefon : 016-4372263
Alamat : No. 1340, Lorong 58, Taman Ria Mesra 2, 08300 Gurun, Kedah

Latar belakang
Pn. Faizah merupakan usahawan sepenuh masa yang menjalankan perniagaan bersama suaminya sejak mereka berkahwin pada tahun 2003 sehingga kini 2016. Perniagaan ini didaftarkan di bawah DIZA KENANGAN ENTERPRISE (001722610-K). Perniagaan ini telah 13 tahun bertapak yang bermula secara kecil-kecilan dengan dengan hanya memiliki 6 biji oven kecil, tetapi sekarang telah mempunyai oven yang besar 4 biji. Pn. Faizah telah mendapat dorongan dari suaminya dan tanpa mengenal erti putus asa berusaha setiap hari membuat kuih bahulu sehingga menjadi popular seperti sekarang. Perniangaan yang dijalankan oleh beliau tidak mendapat sebarang bantuan dari mana-mana agensi. Bahkan mereka suami isteri berusaha dengan titik peluh sendiri untuk membeli peralatan kelengkapan membuat kuih seperti mesin adunan, oven dan lain-lain lagi bagi memperkembangkan perniagaan mereka.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M
Pn. Faizah mempunyai 3 orang pekerja bagi membantunya membaut kuih kerana tempahan yang banyak dari pelanggan. Menurut Pn. Faizah mereka dapat menyiapkan bahulu sehari 8000 biji iaitu dari pukul 7.30 pagi - 3.30 petang. Bahulu merupakan produk utama keluaran beliau. Namun sempena hari raya beliau telah menambah beberapa jenis biskut raya kerana mendapat tempahan daripada pelanggan. Antara biskut raya adalah seperti biskut Mazola, tat nenas, semperit, Alma London, kerepek pisang, biskut makmur dan lain-lain lagi.
Beliau telah memasarkan produk di kawasan Baling, Pendang, Sungai Petani dan juga Kuala Ketil. Namun beliau berhasrat untuk memajukan lagi perniagaan ke seluruh Malaysia. Pendapatan yang beliau perolehi sebulan adalah antara RM1000 - RM1500.
Menjelang musim perayaan tempahan yang di terima melebihi keperluan. Oleh itu, beliau telah menambah bilangan pekerja kepada 7 orang dan pendapatan meningkat kepada RM2000 - RM2500. Beliau juga telah mempunyai Facebook sendiri dan menerima lebih banyak tempahan di Facebook.

Profil : Intan Salina Binti Ismail
Umur : 11 Tahun
Email : intansalina86@gmail.com
No. Telefon : 017-5949025
Alamat : No 499, Lorong 14, Taman Ria Mesra 2, 08300 Gurun.

Latar belakang
Nama di beri, Intan Salina Binti Ismail, gelaran di kalangan rakan-rakan adalah Intan sahaja, anak bongsu dari tiga adik beradik. Umur saya 11 tahun. Di rumah saya tidak mempunyai sebarang jenis computer. Telah menjadi ahli Pusat Internet 1Malaysia Gurun hampir 4 bulan lebih dan seronok menjadi ahli pusat internet, ini kerana Pusat internet berhampiran dengan rumah saya. Banyak kemudahan yang disediakan. Antaranya kemudahan kelas latihan ICT secara percuma, cuma menjadi keahlian sahaja sudah dapat menyertai kelas, bayaran pun berpatutan hanya RM 5.00.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M
Saya kurang mahir menggunakan computer dan tidak pergi ke mana-mana kelas ICT serta tidak tahu membuat tugasan serta mencari maklumat di internet, Cuma hanya berpandukan tunjuk ajar dan bentuan dari ahli keluarga.

Apa yang dipelajari melalui PI1M
- Mempelajari Ms. Office (Word, PowerPoint)
- Cara mencipta email (Gmail, Yahoo)
- Cara mencari maklumat menggunakan internet mempelajari aplikasi isian seperti Paint dan Photoscape.


Kelas latihan yang dihadiriAktiviti yang disertainya


Maklumbalas :
Pengurus / Penolong Pengurus PI1M banyak membantu saya dalam meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam ICT. Bimbingan tentang penggunaan Ms. Office pun hampir saya mahir dengan sepenuhnya.

Keusahawanan

Perusahaan Perkhidmatan ( BOB Besi )

Profile Usahawan
Shamshul Amir Hamzah Bin Ahmad
Umur : 31 Tahun
011- 33876680
Beralamat No 4, Lorong 1, Taman Ria Mesra 2, 08300 Gurun, Kedah
Bermula sudah 6 bulan dan berdaftar dengan SSM dengan nama Sahaa Classic Enterprise ( AS 0328339- V ) menyediakan pelbagai perkidmatan, antaranya perkidmatan yang diberikan adalah berkaitan dengan kerja besi seperti membuat pintu grill serta pagar grill dan lain-lain berkaitan, sewa lori, ubah suai rumah, karbinet dapur.  Pelanggan adalah dari penduduk kampung dan taman yang terdekat dan jika jauh mungkin akan di pertimbangkan untuk melakukan perkhidmatan tersebut.
Perkidmatan Yang Disediakan
Facebook & website
Masih belum ada lagi dan mungkin akan lakukan di kemudiannya, buat masa sekarang urus niaga melalui talian tel dan pergi ke kedai.

ZNF Glob

Perusahaan Barang-Barang Runcit & Hasil Laut
Profile Usahawan
 Ahmad Idrus Bin Musa
 Umur 34 Tahun
 Berasal dari Kuala Kedah, melakukan perniagaan di Taman Ria Mesra 2, Gurun
 Diusahakan bermula 13/09/2015, modal pusingan dengan hasil usaha beliau sendiri. Menjalankan perniagaan secara kecil kecilan dahulu dan mungkin akan memperkembangkan perniagaan ke peringkat lebih tinggi. Produk terdiri dari segala hasil laut seperti ikan kering, ikan perkasam, pencicah dan lain-lain hasil laut.
Facebook & website
 Masih belum ada lagi dan mungkin akan lakukan di kemudiannya, buat masa sekarang urus niaga melalui talian tel dan pergi ke kedai.
SWS BEAUTY CARE

PUSAT PRODUK KECANTIKAN DAN KESIHATAN
Profile Usahawan
 Wahida Binti Wahid
 36 tahun
 Berasal dari Maran,Pahang.melakukan perusahaan di no29,lorong mesra 3,taman ria mesra ria,Gurun,Kedah.
 Di SWS Beauty Care menjual produk kecantikan dalaman juga luaran.. SWS juga menjual produk kesihatan bagi perempuan dan lelaki.. SWS juga menawarkan perkhidmatan SPA untuk wanita yang telah berkahwin dan belum berkahwin dan menawarkan perkhidmatan SPA dri hujung rambut hingga ke hujung kaki.
Facebook :-
https://www.facebook.com/SWS-Beauty-CARE-358134161013802/?fref=nf.facebook.com/wahida.beautycare?fref=nf
Melalui talian :- 019-4756464